Close

Ναύπλιο δεν είναι μόνο το Παλαμίδι ή το Μπούρτζι

Αφιερώματα
Ναύπλιο δεν είναι μόνο το Παλαμίδι ή το Μπούρτζι

Το Ναύπλιο είναι αναμφισβήτητα, μία από τις ωραιότερες και γραφικότερες πόλεις της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται απόλυτα από την σπουδαία διαδρομή που έχει ακολουθήσει, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, η ιστορική και πολιτισμική  παράδοση αυτού του τόπου, ο οποίος υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού έθνους με απόφαση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στις 4 Μαΐου 1927, αν και η ιστορία της πόλης ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, περί τον 8ο αιώνα π.χ. Σήμερα, η μοναδική φυσιογνωμία του Ναυπλίου το καθιστά έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για πολυήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις.

«O Λέων των Βαυαρών» : Βρίσκεται στην πλατεία Πρόνοιας, όπου συνήλθε το 1832 η Εθνοσυνέλευση που επικύρωσε την εκλογή του ΄Οθωνα ως βασιλιά των Ελλήνων.  Σύμφωνα με την ιστορία το γλυπτό  λάξευσε στο βράχο ο Σίγκελ το    1840-41,  μετά από παραγγελία του πατέρα του Όθωνα, προς τιμήν στρατιωτών της ακολουθίας του βασιλιά που πέθαναν στο Ναύπλιο.

Η πύλη της ξηράς
: Βρίσκεται στο δρόμο για την Ακροναυπλία και στην αρχή της πέτρινης σκάλας του Παλαμηδίου. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου, ενός  από τους εκπορθητές του Ναυπλίου. Kατασκευάστηκε το 1708 και αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της πόλης από τη ξηρά. Παλαιότερα το Ναύπλιο προστατευόταν από τάφρο και στη πύλη υπήρχε ξύλινη γέφυρα που σηκωνόταν κάθε βράδυ.

Ο Σ
ιδηροδρομικός Σταθμός  : Aποκαλούμενος απλώς «Σταθμός» από τους Ναυπλιείς, αποτελεί ένα από τα πολλά όμορφα σημεία της πόλης και ορίζει το τέλος ή την αρχή του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Εκεί παρουσιάζεται ένα τμήμα των συλλογών του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σχετικά με το παδί, με αντικείμενα που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής, τον εθιμικό κύκλο, το σχολείο, φιγούρες κουκλοθέατρου και καραγκιόζη και παραδοσιακά παιχνίδια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο : Δεσπόζει ανακαινισμένο στην Πλατεία Συντάγματος. Στο διώροφο κτίριο του 1713, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη του ενετικού στόλου, υπάρχουν εκθέματα από ανασκαφές ολόκληρης της Αργολίδας, από την παλαιολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα. Φιλοξενεί νεολιθικά αγγεία και τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Επίσης εκτίθενται ευρήματα σπάνιας αξίας της μυκηναϊκής περιόδου, από πήλινες μάσκες και ασπίδες μέχρι πλήθος αγγείων λίθινων, μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης ιστορικών χρόνων, καθώς και λατρευτικά αφιερώματα στους θεούς. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η χάλκινη πανοπλία του 15ου π.Χ. αι. από τα Δενδρά, ο αμφοροειδής κρατήρας από τη Ναυπλία του 13ου αι. π.Χ. με παράσταση ενός άρματος με δύο αναβάτες και ένα πήλινο προσωπείο από την Τίρυνθα (7ος αι. π.Χ.) με έντονα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αναπαριστά.

Το Πολεμικό Μουσείο :  Βρίσκεται λίγο πριν τη πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο και λειτουργεί ως μουσείο από το 1988. Στεγάζεται στο διώροφο κτίριο όπου το 1828 λειτούργησε η πρώτη σχολή Ευελπίδων και μετέπειτα το πρώτο  Υπουργείο Στρατιωτικών. Τα εκθέματα του μουσείου σχετίζονται με την ιστορία της σχολής και τους πολέμους που συμμετείχε η Ελλάδα, από την ελληνική επανάσταση ως την απελευθέρωση από τους Γερμανούς το 1944. Εκεί θα δείτε την προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια και την προσωπογραφία του Στάικου Σταϊκόπουλου.

Το Ναύπλιο είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τα μαγαζιά του, που έχουν εντρυφήσει στην τέχνη του χειροποίητου κομπολογιού. Κάνοντας τη βόλτα σας στην παλιά πόλη, αξίζει να επισκεφθείτε ένα από αυτά. Εκεί θα θαυμάσετε κομπολόγια ανώτερης αισθητικής φτιαγμένα με φυσικά υλικά και ευγενή μέταλλα, που προσφέρουν θετική ενέργεια. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα παραγόμενα κομπολόγια, που είναι φτιαγμένα με μεράκι και χάρη, χρησιμοποιώντας σπάνια υλικά όπως το «βασιλιά» κεχριμπάρι, έβενο, κόκκαλο, ελεφαντόδοτο, κοράλια κ.ά. ή ροζάρια και εντυπωσιακά προσευχητάρια σε περίτεχνα σχέδια από όλο τον κόσμο.

ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ
Η περιήγηση σε όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρώσει την εικόνα της πόλης για τον επισκέπτη. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να αποκομίσουν κάτι περισσότερο, γύρω από την πόλη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γραφικών χωριών με όμορφα τοπία, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Οι Μύλοι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, μόλις 10 χλμ. απο την πόλη του Ναυπλίου. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η μυθική λίμνη Λέρνη, όπου ο Ηρακλής σκότωσε το τέρας της Λερναίας Ύδρας εκπληρώνοντας έναν από τους άθλους του. Σε επίσης κοντινή απόσταση  από την πόλη βρίσκονται τα Ίρια, τόπος με ιστορική σημασία. Η περιοχή είναι φημισμένη, ακόμα, εξ’ αιτίας ενός ναυαγίου πλοίου που μετέφερε πήλινα αγγεία απ ’όλη την Ελλάδα και εντοπίστηκε εκεί, μόλις το 1962.  Η πεδιάδα των Ιρίων είναι γνωστή χάρη στην παραγωγή αγκινάρων, για την οποία μάλιστα διοργανώνεται το «Φεστιβάλ αγκινάρας» κάθε Μάιο. Για τους λάτρεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού προτείνεται η ξενάγηση στην Κάντια, στην Τίρυνθα, στην Ασίνη, στη Μιδέα και στο Κιβέρι, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά μνημεία και Ακροπόλεις της Μυκηναϊκής περιόδου. Τέλος, συστήνεται στους επισκέπτες του Ναυπλίου να περιηγηθούν  στους ειδυλλιακούς κολπίσκους του Τολού, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται η γιορτή της τράτας και στο Βιβάρι, ένα ψαροχώρι, σε γραφικό κολπίσκο με θέα ενετικά χαλάσματα. Σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από το Ναύπλιο βρίσκονται, επίσης, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, το Άργος, το Άστρος Κυνουρίας κ.α.
 Το Ναύπλιο, εκτός από πολύ όμορφα τοπία και αξιοθέατα, διαθέτει όπως και ολόκληρος ο νομός Αργολίδας ιδιαίτερα εύφορη γη και μεγάλη αγροτική παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά, πρώτον, στην πλούσια παραγωγή γεωργικών προϊόντων άριστης ποιότητας, μελισσοκομικών προϊόντων, παραδοσιακών σπιτικών ζυμαρικών ,παραδοσιακών  γλυκών από αγνά υλικά, στην ανάπτυξη καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων και κατά δεύτερον στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα του αγροτουρισμού στο Ναύπλιο. Οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω χωριών έχοντας αναπτύξει τουριστική συνείδηση προς την αειφόρο ανάπτυξη και με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, την κατασκευή υποδομών και δωματίων για την φιλοξενία επισκεπτών σε αγροκτήματα, δίπλα στη φύση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν από κοντά την αγροτική ζωή, συμμετέχοντας σε αγροτικές εργασίες και σε διάφορα μαθήματα (π.χ. αργαλειού ή παραδοσιακής τοπικής κουζίνας).
 
Απ’ όλα τα παραπάνω, μπορεί να κανείς να συμπεράνει ότι το Ναύπλιο είναι μια πόλη, που προσφέρει πολλές επιλογές και διαθέτει πολλές άγνωστες πτυχές για τον μέσο επισκέπτη. Μάλιστα, στους περισσότερους παραμένει άγνωστο ότι η πόλη του Ναυπλίου έχει μια ακόμα πρωτιά. Είναι η μοναδική στην Ευρώπη, που φιλοξενεί από το 2008 παράρτημα του διάσημου Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ. Το Πανεπιστήμιο διάλεξε την πόλη για να ιδρύσει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θεωρώντας ότι είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορική βαρύτητα. Στο Κέντρο παραδίδονται μαθήματα εξ ’αποστάσεως διδασκαλίας, οργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια σχετικά με την ελληνική φιλολογία και τις ανθρωπιστικές σπουδές ενώ επιτρέπεται και η πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Πρσοθέστε κριτική
  • Όνομα*
  • E-Mail*
  • Σχόλιο*
facebook twitter youtube
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions